П`ятниця, 19.04.2024, 10:45
.
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
Самоврядування
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
 
Головна » 2016 » Березень » 19 » Весна іде – красу несе!
13:15
Весна іде – красу несе!

У кожній порі року свої звуки і своя особлива і неповторна музика. Здавна прихід весни символізував початок нового життя. Приходить весна і все оживає. Від її приходу стає тепліше і світліше не тільки на вулиці, але і на душі. Люди скучили по теплому і лагідному сонцю.

Слов'янські народи мають величезну духовну та культурну спадщину, яка складається зі звичаїв, традицій, фольклору. Українці не є винятком. Традиції зустрічі весни в українській народній культурі завжди займали провідну роль. Усі свята українського календарного циклу пов'язані з господарським життям та побутом українців. Кожне з них має свої особливості, традиції та обряди. Заглиблення в народну обрядовість предків – це святий обов'язок кожного етносу, адже розуміння цінностей свого народу впливає на планування майбутнього, на виникнення нових традицій.

Всі весняні обряди 18 березня 2016 року намагалися відтворити учні вокального гуртка Васильківської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 8 разом зі своїми керівниками Мазуренко О.В. (вчителем музичного мистецтва) та Горбенко Л.М. (вчителем образотворчого мистецтва) у своїй фольклорній композиції «Весна іде – красу несе». Захід відбувався у рамках роботи опорного закладу предметів художньо-естетичного циклу, тому у гостях у Васильківської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 8 були присутні вчителі музичного та образотворчого мистецтва, художньої культури міста Василькова та адміністрація школи.

В традиціях календарно-обрядового циклу свято птахів називалося Сороками (Сорочини) або Жайворонками. Так називали і обрядове печиво у вигляді пташок, яке пекли в цей день дітям, щоб вони, ходячи вулицями, закликали птахів з вирію. Діти бігали з таким печивом по селу, підкидали вгору, імітуючи пташиний політ, і викрикували весняні заклики до птахів:

Пташок викликаю з теплого краю,

Летіть, соловейки, на нашу земельку,

Спішіть, ластівоньки, пасти корівоньки!

Діти вірили, що після таких закликів птахи і весна не забаряться. А щоб пернатим друзям не було сутужно, залишали для них крихти своїх коржиків, а іноді і цілих “жайворонків”, повісивши їх на гілочках дерев.

Тож і гості Васильківської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 8 мали можливість відтворили традиційний український обряд: розпис медових пряників у вигляді пташок. Розписуючи печиво, кожний загадував найзаповітніші бажання.

  

  

Переглядів: 500 | Додав: Ольга | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ освіти Васильківської міської ради © 2024
Форма входу
Календар
«  Березень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Корисні посилання

Пошук