Субота, 20.04.2024, 03:24
.
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
Самоврядування
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
 
Головна » 2019 » Лютий » 20 » Вибір професії
21:59
Вибір професії

Вибір професії — невід’ємний етап у житті кожної людини. Яка глибока думка закладена в словосполученні «ви­бір професії», скільки викликає воно емоцій та сподівань і водночас скільки породжує проблем! Це не просто вдало чи невдало прийняте в юності рішення, це щаслива або розбита доля, активне, творче, ра­дісне життя чи байдуже, пасивне існування.

Традиційно протягом лютого в закладах освіти міста проходив тиждень професійної орієнтації учнів з метою підготовки та допомоги школярам у виборі майбутньої професії. Тиждень виявився насиченим і яскравим.
         Так у рамках тижня профорієнтації у Васильківській ЗОШ І-ІІІ ступенів у 3 класі талановитою мамою Конєвою Я.Л. було проведено майстер-клас «Ми юні гончарі». На майстер-класі діти декорували яйце з гіпсу за допомогою техніки декупаж. Учні познайомилися з основними прийомами виготовлення декупажу, дізналися його історію, отримали масу задоволення та оволоділи вміннями та навичками мистецтва.

Учні 4-х класів побували на екскурсії в 29-ДПРЧ нашого міста. Капітан служби цивільного захисту Караваєв Юрій Михайлович розповів дітям про складнощі і ризики професії пожежника, познайомив із правилами користування спецтехнікою, за допомогою якої вони борються із стихією.

Учні 10 класу відвідали ДНЗ № 5 «Дзвіночок». Там старшокласники познайомилися з вихованцями різного віку - від найменших до найстарших, дізналися чим займаються діти кожного дня, побували на занятті з фізичної культури і, навіть, допомогли малюкам зробити подарунки мамам до Дня святого Валентина. Спілкування з малечою під кервництвом вихователя Єрмаковій Ганні Олександрівні принесло багато позитивних емоцій та гарний настрій на весь день для школярів.

Традиційно, в рамках тижня профорієнтації, у Васильківській ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2 відбувся огляд-конкурс театральних мініатюр на профорієнтаційну тематику «Вибір професії – шлях до успіху» серед учнів 8-10 класів. «Як же із тисяч професій обрати ту, яка приносила б найбільшу користь людям, країні, давала б змогу відчути себе потрібним, повно­цінним і задоволеним своєю працею? Як уникнути помилок і розча­рувань у майбутньому, обравши певну професію?» — саме такі запитання розкривалися учнями під час виступів. Заслужену перемогу у цьому конкурсі здобули 9-А та 9-В класи.

Також, в рамках тижня профорієнтації у Васильківській ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2 була проведена зустріч учнів 9-11 класів з викладачами інженерно-фізичного факультету Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського».

У 5-х класах пройшла гра-конкурс «Світ професій». Цікавими та захоплюючими були конкурси: «Вгадай професію», «Хто є хто», «Гра долі». Але, беззаперечно, родзинкою заходу стала рольова гра «Най-, най- професія».

Переможцями гри-конкурсу «Світ професій» стали команди: «Садівники» (5-А клас), «Хіміки» (5-А клас), «Маляри» (5-Б клас), «Актори» (5-В клас). У 3-му класі був проведений конкурс-виставка малюнків "Моя майбутня професія".

У Васильківському академічному ліцеї «Успіх» тиждень профорієнтації пройшов під гаслом «Моє сьогодні – основа мого завтра». Класні керівники

5 - 11 класів провели виховні години. Органи учнівського самоврядування підготували галерею висловів про професії та працю, яка зацікавила учнів та їх батьків. Для учнів школи була оформлена бібліотечна виставка «Ярмарок професій».
         Вчителі української мови створили стіну роздумів учнівських робіт, де розмістили диктанти «Сто професій, сто доріг» та есе десятикласників «Моя майбутня професія: планування і розвиток». Виставка малюнків «Світ професій моїх батьків» внесла свій колорит в серйозні роздуми старшокласників. Цікавими для учнів початкових класів виявилися конкурси, вікторини, бесіди на теми «Відгадай професію». Досить неординарно пройшли бесіди з Марущаком А.Т. для учнів 9 класів на тему «Як вибирати професію». Вдалими були заходи соціально-психологічної служби: соціологічне опитування «Попит на сучасному ринку праці в Україні»; анкетування «Визначення професійних інтересів»; інформаційний калейдоскоп «Типи професій»; галерея професій «Розмалюй і відгадай»; малюнкова діагностика «Я через 10 років».
Разом з педагогами учні обговорили чимало питань щодо широкого світу професій.

Навчально-виховний комплекс  №4 спільно з представниками НТУ"КПІ", а саме кафедри ливарного виробництва провели урок потрібних професій. Учні 9, 10 та 11 класів з цікавістю спостерігали за демонстрацією властивостей різних металів і, навіть, самі допомагали у дослідах.

У Васильківській  загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №6 з метою надання профорієнтаційної підтримки учням у виборі профілю навчання та сфери майбутньої професійної діяльності, вироблення в школярів свідомого ставлення до праці, з урахуванням вимог ринку праці були проведені виховні години, учні 6-Б класу підготували та презентували проект «Професія моїх батьків», учні 7-А, Б класів переглянули та обговорили фільм «Захист трудових прав неповнолітніх», учні 5-А класу підготували виставку малюнків про свою майбутню професію «Веселка професій», учні 6-А класу підготували та провели виховну годину «Моя майбутня професія – програміст. Безпека у всесвітній мережі».

Психолог Васильківського НВК «Гімназія – ЗОШ І – ІІІ ступенів №8» Валентина Мартинюк допомагає дітям обрати професію. Саме у тиждень профорієнтації вона провела тестування з учнями 7-Б класу на тему «Як обрати професію?». Починати з 12 років, діти намагаються зрозуміти, що їм подобається робити. «Вибір професії як свідомий вибір власного майбутнього», «Як вибрати майбутню професію?» — рано чи пізно таким питанням задається кожний старшокласник. Саме відповіді на ці питання шукали учні 8-А класу Васильківського НВК "Гімназія - ЗОШ І - ІІІ ст. №8" під час виховної години разом з Христиною Телегоненко, студенткою - практиканткою Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Під час дискусії учасники обговорили декілька критеріїв вибору професії: інтерес до професії, можливість розвинути здібності і таланти, заробітна плата, професійні важливі якості, попит на ринку праці, психологічні якості, знання, навички, уміння, освіта, фізичні якості, можливості працевлаштування. Як висновок - професія, яка відповідає всім або хоча б більшості цих критеріїв, найбільше підходить людині.

Були запропоновані наступні способи вибору професії:

  • Тверезо оціни свої «хочу» і «можу».
  • Почитати інформацію про ті професії, які мають попит на ринку праці через декілька років. Такі прогнози роблять аналітики, і їх можна знайти в Інтернеті.
  • Не боятися вибирати те, що хочеш.
  • Пройти декілька тестів на профорієнтацію, вони допоможуть виявити ті області роботи, в яких можна досягнути найбільших успіхів.

Також учні пройшли анкетування на схильність до певних професійних інтересів.
            В рамках тижня профорієнтації у Васильківській ЗОШ І-ІІІ ступенів № 9 також відбулися цікаві заходи. Так учні 5-Б класу побували на ярмарку професій "Ким бути...?" Презентували свої проекти та купували найсмачніші актуальні професійні пропозиції.

12 лютого 2019 року відбулися батьківські збори «Роль сім'ї у визначенні життєвого шляху дев'ятикласників». Бондар Г. В., заступник директора з навчально-виробничої роботи КНЗ КОР «Васильківський професійний ліцей», яка завітала на зустріч, ознайомила батьків з найбільш затребуваними на ринку праці професіями кваліфікованих робітників, яких готує заклад. Алла Кудзієва, керівник проекту TheПТУ, запропонувала випускникам взяти участь у проекті TheПТУ та навчаючись у професійно-технічному училищі за спеціальною програмою, майбутнім абітурієнтам стати висококласними технологами, закрійниками та швачками і бути готовими до викликів сучасного виробництва. Практичний психолог Ролік О. О. зауважила, що обираючи професію, потрібно враховувати в першу чергу інтереси дитини, її схильності, здібності, бажання.    

            Екскурсія 3-В класу на хлібозавод "Кулиничі" залишила багато емоцій

та захоплень у малечі. Дітлахи ознайомились із процесом випікання хлібобулочних виробів, спробували себе в ролі маленьких пекарів.

Для учнів 9-11 класів була організована зустріч з представниками НУБіП України.

Позитивно і емоційно пройшла вікторина “У світі професій” у 4-А класі. Всі діти із задоволенням розповідали про те, ким вони мріють стати. Моделі, дизайнери, військові, банкіри, фотографи, лікарі і вчителі, артисти і програмісти підростають у нашому класі.

У рамках тижня відбулася зустріч старшокласників з тренером ГО «Фундації «Гармонізоване суспільство» Овсієнко Наталією Федорівною, яка провела навчання за темою: «Як не потрапити в тенета торгівців людьми».

У 10-х класах в рамках тижня профорієнтації, був проведений виховний захід по темі "Моя професія - моє майбутнє". Учні представили цікаві проекти про професії минулого, сьогодення і майбутнього. На захід була запрошена заступник директора з виховної роботи Васильківського професійного ліцею - Дармостук Людмила Сергіївна, яка ознайомила учнів з найбільш затребуваними на ринку праці робітничими професіями.

 

Фото Гімназія ЗОШ №8

Фото ЗОШ №1

Фото ЗОШ №2

Фото ЗОШ №6

Фото ЗОШ №9

Фото Ліцей Успіх

Фото НВК №4

 

Переглядів: 295 | Додав: Username | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ освіти Васильківської міської ради © 2024
Форма входу
Календар
«  Лютий 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Корисні посилання

Пошук